Heb je hoge zorgkosten en een laag inkomen?

  • Voor inwoners met een minimuminkomen en hoge zorgkosten door chronische ziekte of een beperking heeft Sociale Zaken Maastricht Heuvelland de regeling tegemoetkoming zorgkosten.
  • Voor studenten aan het mbo, hbo of wetenschappelijk onderwijs die door een beperking niet kunnen werken naast hun studie, is er de individuele studietoeslag.
  • Bij extra kosten als gevolg van een bijzondere situatie bestaat de mogelijkheid voor bijzondere bijstand. Hiermee kan team Wmo van de gemeente helpen. Je bereikt ze via telnr. 14 043.
  • Sociale Zaken Maastricht Heuvelland heeft verschillende regelingen om de inkomenssituatie van mensen met een laag inkomen te verbeteren. 

Goed om te weten

 

Het Overzicht regelingen en voorzieningen 2019 geeft een beeld van landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen.
 
Stichting Samen Onbeperkt is een organisatie die actief is voor mensen met een beperking of chronische ziekte in de regio Maastricht en omgeving. Je kunt er terecht voor informatie en hulp.

MEE Zuid-Limburg helpt mensen met een beperking. MEE biedt gratis en onafhankelijke ondersteuning in alle gemeenten in Zuid-Limburg. De consulenten van MEE helpen je direct verder met informatie en advies of verwijzen je door naar de consulent die in jouw wijk of gemeente werkt.

De WAO – WIA groep komt in Maastricht en het Heuvelland op voor de belangen van inwoners die in de ziektewet of wet poortwachter zitten of een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Er is elke week een inloopspreekuur en je kunt ook bellen voor advies over regelingen, voorzieningen en instanties.

Leerlingen uit de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals kunnen gebruik maken van het leerlingenvervoer. De gemeente regelt Leerlingenvervoer voor kinderen die niet zelf naar school kunnen. Bijvoorbeeld door een handicap of doordat de school ver weg ligt.

Mantelzorg

Wanneer je langdurig ziek bent, is er vaak iemand in je omgeving die veel voor je zorgt: de mantelzorger. Steunpunt Mantelzorg Zuid behartigt de belangen van mantelzorgers in Maastricht en Heuvelland en wil een spil zijn in de ondersteuning van mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering

Een mantelzorgwaardering of mantelzorgcompliment is een jaarlijks geldbedrag van de gemeente voor mantelzorgers. Je komt in aanmerking als je 8 uur per week of meer zorg verleent en dit al minimaal 3 maanden doet. Als er sprake is van  terminale zorg, dan krijgt de mantelzorger de waardering altijd (ongeacht het aantal uren).  

De gemeenten in Maastricht en Heuvelland hebben verschillende regelingen voor   mantelzorgwaardering. Klik op de naam van jouw gemeente voor meer informatie.  

Je kunt ook bellen met telefoonnummer 14 043.

Informatie en advies in de buurt

Voor informatie, ondersteuning en advies kun je terecht bij Trajekt of bij de servicepunten of sociale teams in jouw wijk of buurt. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen of regelingen of het invullen van belastingformulieren.