Op zoek naar leuke activiteiten maar is je budget niet al te ruim? Hier vind je per gemeente informatie over plaatselijke activiteiten en voorzieningen die je op weg helpen om gezellig iets te ondernemen.

Eijsden-Margraten

Op Ik beweeg en ik creëer en Kompas Eijsden-Margraten vind je het aanbod van plaatselijke activiteiten en voorzieningen in Eijsden-Margraten. Daarnaast geeft de website Dichtbij het Leven veel informatie over activiteiten in de buurt.

Verder zijn er in de verschillende kerkdorpen van Eijsden-Margraten een aantal huiskamerprojecten. De huiskamers zijn bedoeld voor mensen die nog zelfstandig wonen en geen indicatie hebben voor dagopvang in een zorgcentrum, maar die wel behoefte hebben aan gezelschap.

Gulpen-Wittem

Bij kringloopwinkel Canilos aan de Cobbejennegats 1a kun je terecht voor gebruikte spullen zoals meubilair, elektrische apparaten, accessoires, kleding en schoenen tegen een fractie van de prijs die je in een gewone winkel betaalt.

Ouders in Gulpen-Wittem die een gezond ontbijt voor hun kinderen niet kunnen betalen, kunnen zich aanmelden voor gratis ontbijtboxen van het Nationaal Jeugd Ontbijt. Aanmeldingsformulieren krijg je op school, bij de gemeente, bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (locatie Gulpen), bij Trajekt en via NationaalJeugdontbijt.nl. Meer info via info@nationaaljeugdontbijt.nl of (0)6 - 531 871 33.

Maastricht

In Maastricht vind je een Buurtbrök in Malpertuis, Mariaberg, Pottenberg en Wyckerpoort. In de Buurbrögk ontmoeten buurtbewoners elkaar voor een activiteit, een hapje eten of een kop koffie.

Heb je kinderen? In Maastricht vind je de Speelpan Oost aan het Aartshertogenplein in Wittevrouwenveld en de Speelpan West aan het Sproetepad in Malpertuis. Ouders kunnen hier spelen met hun kinderen. Ook is er speelgoed te leen.

Stichting Trajekt organiseert verder veel activiteiten voor kinderen en tieners in Maastricht.

Voor gebruikte spullen kun je terecht bij de volgende kringloopwinkels:

Andere fiets nodig om er op uit te trekken? Dan is de Fietsbank een optie.
In de werkplaatsen van Het Werkhuis in Wittevrouwenveld kun voor een kleine bijdrage aan de slag om praktische ervaring op te doen, mensen te ontmoeten of anderen iets te leren. Elke tweede woensdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur, is er een kinderkleding ruilmiddag. Zie ook de Facebookpagina van Krijg De kleertjes Maastricht.

Ga je solliciteren en heb je geen passende kleding? Maak dan een afspraak bij Dress for Success in Maastricht. Zo maak jij een goede indruk.

Meerssen

Inwoners van de gemeente Meerssen die een laag inkomen hebben, kunnen gebruik maken van de kortingspas van Benefits. Deze pas geeft onder andere korting op activiteiten, uitjes en verschillende lokale en regionale producten. Ook is er korting mogelijk op diensten om zelfstandig te blijven wonen en leven.

Bijvoorbeeld:

  • hulp in het huishouden;
  • boodschappendienst;
  • ramenwassers;
  • kapper en pedicure aan huis;
  • klus- en tuinbedrijven.

Ontmoetingspunt De Ketel in Meerssen biedt een gevarieerd aanbod van activiteiten en diensten voor alle leeftijden. Van gezellig bij elkaar zitten, tot reparatie van kleding, een computer-inloop, workshops en een maandelijkse gezamenlijke maaltijd. De eigen bijdrage voor deelname en consumpties is laag. Ook mensen van buiten Meerssen zijn welkom.

Verder heeft de gemeente Meerssen alle informatie over inkomensondersteuning, participatie en regelingen speciaal voor kinderen gebundeld in een handig overzicht.

Vaals

Bij Vaals Beweegt vind je het aanbod van plaatselijke activiteiten en voorzieningen. Verder is er in Vaals ook een Ruilwinkel, in de Kerkstraat 46. Hier gaat het niet om betalen, maar om spullen ruilen en (ver)delen. Denk bijvoorbeeld aan kleding, servies, speelgoed, gereedschap of meubels.

Wil je meer weten over mogelijkheden in Vaals voor een steuntje in de rug bij een laag inkomen? Op de website van de gemeente Vaals staat de informatie overzichtelijk bij elkaar.

Valkenburg aan de Geul

Kringloop Zuid in Valkenburg is een winkel voor mensen met een kleine beurs. Voor weinig geld kun je er terecht voor artikelen die een tweede leven verdienen zoals kinderkleding, meubilair, boeken, speelgoed en huishoudelijke apparatuur.

De bibliotheek in Valkenburg organiseert veel activiteiten op cultureel, recreatief, informatief en educatief gebied. Van voorleesuurtjes voor de allerkleinsten, tot exposities en workshops.

Verder zijn er verschillende huiskamers in Valkenburg aan de Geul waar senioren elkaar in huiselijke sfeer kunnen ontmoeten en mee kunnen doen aan de georganiseerde activiteiten.

Quiet Community

Inwoners uit het Heuvelland en Maastricht met een laag inkomen kunnen gratis lid worden (member) van Quiet Community. Via een digitaal systeem krijgen ze om beurten een leuk aanbod: van een lekker etentje of lunch bij de kinderboerderij, tot kaartjes voor een film- of theatervoorstelling of voetbalwedstrijd. Dat gebeurt in samenwerking met bedrijven (sponsoren) in de regio.

Quiet wil mensen ook de kans geven om talenten te ontdekken en te gebruiken, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dat is goed voor het zelfvertrouwen én voor de mensen die ze daarmee helpen.

Elke maandagochtend kun je binnenlopen tussen 10.00 en 12.30 uur. Je kunt dan langskomen om uitleg te krijgen over Quiet en om je in te laten schrijven. Het is er altijd gezellig: de koffie met wat lekkers staat klaar!

Waar is het?

Aartshertogenplein 24 (voormalig schoolgebouw Maris Stella)
Wittevrouwenveld, Maastricht

Meer informatie

Kijk op www.quiet.nl/maastricht of mail naar members-maastricht@quiet.nl.

Speelgoedbank de Hoelahoep

Dankzij Speelgoedbank de Hoelahoep kunnen kinderen in Maastricht en Heuvelland uit gezinnen die moeten rondkomen op of onder bijstandsniveau ook spelen met goed speel- en spelmateriaal. Kinderen mogen één maal per maand twee stuks speelgoed en één boek komen uitzoeken. In de speelgoedbank is speelgoed voor kinderen van 0 t/m 15 jaar.