Studeren kost geld. Als je thuis woont, maar ook als je op kamers woont, is het goed om je te informeren over wat kan en moet op financieel gebied. Kijk zeker bij DUO naar de mogelijkheden voor studiefinanciering. De regels voor studiefinanciering hangen af van je opleidingsniveau.

Studieschuld wel of niet terugbetalen?

Studiefinanciering voor mbo, hbo en universiteit is niet altijd een gift. Er is een kans dat je studiekosten moet terugbetalen. Dit hangt af van de opleiding die je doet. Haal je je diploma niet? Dan moet je alle studiekosten terugbetalen. De website van DUO legt uit voor welke opleidingen een terugbetalingsverplichting geldt. 

Leen niet meer dan je nodig hebt. Geld lenen kost altijd geld. Je betaalt rente bovenop het geleende bedrag. Daarom is het verstandig om niet meer te lenen dan je echt nodig hebt. 
Vraag je ouders of zij willen bijdragen aan de kosten van je studie. Zo hoef je minder te lenen.

Bijverdienen naast je studie

Hoeveel mag je bijverdienen als je studeert? En wat zouden je ouders moeten bijdragen? Dat, en veel meer, lees je op Wijzer in geldzaken. Je vindt er ook informatie over op kamers wonen en je eigen huishouding voeren.

Studentenreisproduct

Je krijgt een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit. Ook als je nog geen 18 bent. Dit moet je zelf aanvragen.

Met het studentenreisproduct reis je in Nederland gratis of met korting met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.
Ga je voor je studie een tijd naar het buitenland? Vraag dan, liefst twee maanden voor je vertrekt, een Ov-vergoeding aan. Omdat je tijdens je verblijf buiten Nederland geen gebruik maakt van je Ov-kaart, krijg je elke maand een vergoeding op je bankrekening.