Stap 1. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?

Ben je gedwongen ontslagen, buiten jouw schuld om? Mogelijk heb je dan recht op een ontslagvergoeding. Kijk op de site van Nibud of je recht hebt op een ontslagvergoeding en wat de hoogte hiervan is.

Stap 2. Heb ik recht op WW

Je inkomen daalt. Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering (WW) moet je aan een aantal eisen voldoen. Check bij UWV of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering.

Let op: als je niet naar de rechter gaat omdat je ontslagen bent, krijg je misschien geen werkloosheidsuitkering. Vraag daarom altijd juridisch advies. Je hebt meestal geen recht op WW als je zelf ontslag neemt of op staande voet bent ontslagen. Je hebt dan misschien wel recht op een bijstandsuitkering.

Het is belangrijk dat je de werkloosheidsuitkering op tijd aanvraagt. UWV heeft hiervoor een handig stappenplan.

Mocht het zijn dat je geen recht op een werkloosheidsuitkering dan is het goed om te kijken of je wel in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

Stap 3. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Een werkloosheidsuitkering duurt maar een bepaalde periode en is lager dan je laatstverdiende salaris. Zorg daarom snel voor inzicht in je inkomsten en uitgaven en houd een buffer achter de hand. Geef niet meer geld uit dan er binnenkomt. En kijk op welke uitgaven je kunt besparen. Het stappenplan van Nibud helpt je op weg.

Stap 4. Hoe zit het met toeslagen van de overheid?

Omdat je inkomen is gedaald heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid. Controleer dit binnen zes weken nadat je ontslagen bent. Met Bereken uw recht kun je zien op welke toeslagen je recht hebt.

Ontvang je op dit moment kinderopvangtoeslag? Houd er rekening mee dat die vervalt zes maanden na je ontslag. Je moet de kinderopvangtoeslag zelf stopzetten.

Stap 5. Weer aan het werk

Zoek een nieuwe baan of begin voor jezelf.  Schrijf je in bij Podium24 en check de website voor vacatures. Op Werk.nl vind je tips om te solliciteren.

Podium24