Een verhuizing brengt vaak veel werk met zich mee. Hier zie je wat er allemaal bij komt kijken.

Verhuizen: wat zijn de kosten?

Wil je weten welke kosten er bij een verhuizing komen kijken?
Het Nibud heeft de kosten van een verhuizing op een rijtje gezet.

Woning kopen of huren?

Twijfel je tussen een woning huren of kopen? Wijzer in geldzaken heeft een handige checklist die helpt bij het maken van een keuze.

Hypotheek kiezen

Een lening om een huis te kopen (hypotheek) heeft financiële gevolgen voor een langere periode in je leven. De maandlasten hangen af van het geleende bedrag, het soort hypotheeklening en de rente. Het Nibud legt uit welke hypotheekvormen er zijn en waar ze in verschillen.

Verhuizen naar het buitenland (emigreren)

Verhuis je naar het buitenland? Dan vervalt soms het recht op bepaalde regelingen zoals een ziektekostenverzekering en zorg in Nederland. En voor de AOW en WW kan het betekenen dat je geen rechten meer opbouwt voor de toekomst.

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van wat je moet regelen. Dit is afhankelijk van het land van bestemming. Denk aan belastingen, zorgverzekeringen, diploma’s, pensioen en uitkering. Soms moet je ook voor bepaalde documenten zorgen.

Dringend op zoek naar een woning

Woon je in Maastricht en zoek je dringend een woning? Dan kun je urgentie aanvragen via ThuisinLimburg. Bijvoorbeeld als je net bent gescheiden en moet verhuizen omdat de woonlasten voor jou en je kinderen niet meer betaalbaar zijn. Op de website van de gemeente staan de verdere voorwaarden. Woon je in een van de Heuvellandgemeenten? Neem dan contact op met de woningcorporatie(s) bij jou in de buurt.