Zodra je 18 bent geworden verandert er veel in je leven. Opeens ben je officieel volwassen, stemgerechtigd en mag je zelf in een auto rijden.  Hieronder negen dingen die je moet regelen als je 18 jaar wordt.

1. Zorg voor een goede administratie
Het allerbelangrijkste is een overzichtelijke digitale administratie. Zorg dat je documenten zoals zorgverzekering en belastingaangifte snel kan vinden. Dan weet je ook beter wanneer je iets moet regelen, aanvragen of stopzetten. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of boetes krijgt. 

ByDeHand is een slimme online tool die je hierbij helpt. Je kunt het gratis gebruiken als je nog studeert of jonger bent dan 25 jaar.

2. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag
Vanaf 18 jaar val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Overleg met je ouders of je zelf een zorgverzekering moet afsluiten (jij betaalt dan zelf de premie) of dat je via hen verzekerd blijft (zij betalen dan premie voor jou). Afhankelijk van je inkomen heb je mogelijk recht op zorgtoeslag. Het inkomen van je ouders telt niet mee voor de zorgtoeslag. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

3. Check ook je andere verzekeringen
Als je nog thuis woont ben je meestal nog meeverzekerd met je ouders. Woon je zelfstandig? Dan moet je een inboedel- en opstalverzekering regelen. Denk ook aan het regelen van andere verzekeringen, zoals een reisverzekering.

4. Vraag een DigiD aan
Heb je nog geen DigiD? Kijk dan op www.digid.nl en maak een persoonlijk DigiD-account aan. Hiermee log je in op websites van de overheid (bijv. Belastingdienst). Je kunt het DigiD ook gebruiken voor het aanvragen van bijvoorbeeld studiefinanciering.

5. Regel je bankzaken
Vaak heb je met 18 jaar al een eigen betaal- en spaarrekening. Download de app van je bank zodat je inzicht hebt in je geldzaken. Spaar je al? Als je ervoor zorgt dat je iedere maand iets overhoudt en opzij zet, heb je een buffer voor grote aankopen of als je op jezelf wilt gaan wonen.

6. Tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering
Zit je nog op de middelbare school? Dan kun je de tegemoetkoming scholieren aanvragen. Die kun je aanvragen via DUO. 
Zit je op het mbo, havo of universiteit dan kun je bij DUO studiefinanciering aanvragen.
Als je studeert, kun je gratis of met korting met het openbaar vervoer reizen. Dat heet een studentenreisproduct. Vergeet niet om dit aan te vragen. 

7. Praat met je ouders over je geldzaken
Tot je 21e verjaardag zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Bespreek samen wat je van hen financieel kunt verwachten. Betalen ze de premie van de zorgverzekering? Betalen ze mee aan je studie? Spreek ook af wat jullie met de zorgtoeslag doen. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij jouw zorgtoeslag krijgen.

8. Zoek een bijbaan
Als je 18 wordt, moet je veel zelf betalen. Je moet dus zorgen dat je inkomsten hebt, bijvoorbeeld door een bijbaantje te zoeken. Op Wijzer in geldzaken vind je tips voor als je begint met werken.

9. Schrijf je in voor een sociale huurwoning
Heb je plannen om op jezelf te gaan wonen? Schrijf je dan in voor een sociale huurwoning. Doe dit op tijd, want meestal zijn er wachtlijsten. Een sociale huurwoning is vaak goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huurtoeslag.