Verhuizing en belasting

Verhuis je naar een huurhuis? Check of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in de huurkosten.

Kreeg je al huurtoeslag? Check dan wat je moet doorgeven aan de belastingdienst. 
Bij de belastingdienst kun je ook terecht voor algemeen advies over belastingaangifte en –teruggave en andere toeslagen.

Vergoeding voor verhuiskosten

Soms moet je verhuizen. Omdat je woning gesloopt wordt of gerenoveerd. Of omdat de verhuurder een geldend bestemmingsplan wil uitvoeren. Je kunt dan een verhuiskostenvergoeding krijgen.

Belastingen van waterschap en gemeente

De gemeente en het waterschap sturen rekeningen voor bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting, rioolheffing en reinigingsheffing. Waar zijn deze belastingen voor en hoe worden ze berekend? Bekijk de uitleg en berekeningen per gemeente op de site van het Nibud.

Verhuizing doorgeven

Geef je verhuizing op tijd door aan de gemeente en de Belastingdienst. Zo voorkom je problemen achteraf. Vergeet ook je verzekeringen niet te controleren. Misschien is het verstandig om je huidige verzekering aan te passen.

Informatie en advies in de buurt

Ook de servicepunten of sociale teams in jouw wijk of buurt kunnen helpen met informatie, ondersteuning en advies bij het aanvragen van huur- en zorgtoeslag, bijzondere bijstand of het invullen van belastingformulieren.