Gezond eten is belangrijk. Is je budget niet al te ruim? Hier vind je informatie over hoe en waar je gezond en goedkoop kunt eten. Plus tips hoe je kunt besparen op je boodschappen.

Samen eten voor weinig geld

 

 • Ontmoetingspunt De Ketel in Meerssen biedt elke maand op donderdag om 12.30u een gezamenlijke maaltijd. De eigen bijdrage is laag (€5,-) en ook mensen van buiten Meerssen zijn welkom. Opgeven voor de maaltijd kan in De Ketel of telefonisch (043) 311 03 30.

 • In Maastricht vind je een Buurtbrök in de wijken Malpertuis, Mariaberg, Pottenberg en Wyckerpoort. Hier kunnen buurtbewoners een betaalbaar hapje eten of een kop koffie drinken.

 • In de Maastrichtse wijk Malberg kun je elke donderdag aanschuiven bij de buurtbistro in Centre Manjefiek. Meer informatie vind je op de website van Trajekt. Aanmelden kan via 043 763 00 30 of bij de receptie van het Wijkservicepunt.
 • Resto van Harte is een sociaal buurtrestaurant. Er zijn drie locaties in Maastricht: de Koepelhof (Envida), Koepelstraat 84, Trefcentrum Wittevrouwenveld, Edisonstraat 4 en de Zevenbronnen (Envida), Lovendaalhoeve 30 (Amby). Meer informatie en reserveren via de website of telnr. 0900 900 30 30.
 • Vorkje Prikken Maastricht kookt op woensdag en donderdag bij The Masters Home & Wijkhuis op Hoogfrankrijk 27. Inloop vanaf 17.30 uur - Aanvang 3-gangen diner om 18.00 uur. Reserveren: via de website of bel het reserveringsnummer: 06 375 275 75
 • Aan tafel bij de Buurtservice Maastricht: elke woensdagmiddag rond 12u in Caberg, Malpertuis, Brusselse Poort West of Malberg. Informatie/reserveren via buurtservice@hotmail.com of tel. (043) 300 03 83.
 • Elke maandag is er in het gebouw van het Landbouwbelang een vegetarisch /veganistisch eetcafé. Adres: Biezenwal 3, Maastricht. Meer informatie op de website van Landbouwbelang.
 • Foodsharing Maastricht: iedereen die wil, kan overgebleven eten van lokale supermarkten en hotels in gebouw X op de Tapijnkazerne ophalen en hoeft daar niet voor te betalen. Vier keer per dag wordt de voorraad aangevuld. Meer informatie via www.foodsharing.nl en www.facebook.com/FoodSharingMaastricht.

Zelf aan de slag: koken en boodschappen doen

Wil je minder uitgeven aan boodschappen, maar wel lekker en gezond eten? Met de recepten uit het kookboek ‘Lekker voor weinig’ zet je voor gemiddeld €2,- per persoon een heerlijke maaltijd op tafel.  Alle menu’s zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf. Het kookboek is samengesteld door het Voedingscentrum en het Nibud en kost €12,95. Bestellen kan via de webshop van het Voedingscentrum. In het boek staan ook tips om slimmer in te kopen, te koken en te bewaren. 

Via Thuisafgehaald kun je voor weinig geld een maaltijd afhalen bij een thuiskok in jouw buurt. Kook je graag voor anderen? Deel dan jouw kookkunsten met mensen bij jou in de buurt. Meer informatie via www.thuisafgehaald.nl, info@thuisafgehaald.nl of tel. 06 83 44 71 97.

Tips om te besparen op je boodschappen

Wanneer boodschappen doen?

 • Doe één keer per week boodschappen voor de hele week. Je geeft dan minder uit.
 • Aan het einde van de dag worden veel versproducten afgeprijsd.
 • Doe pas boodschappen wanneer je voorraad op is en gooi zo min mogelijk eten weg.

Hoe boodschappen doen?

 • Betaal contant: je ziet wat je uitgeeft en op is op; 
 • Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan;
 • Doe geen boodschappen met een lege maag, je koopt dan meer dan nodig;
 • Aanbiedingen lijken vaak goedkoop, maar hoe lang zijn ze nog houdbaar en heb je ze echt nodig?
 • Huismerken zijn goedkoper dan dure A-merken. De goedkoopste producten liggen vaak in de laagste schappen;
 • Als je prijzen wilt vergelijken, kijk dan naar de kiloprijs;
 • Koop vers. Dat is goedkoper dan kant-en-klare maaltijden; 
 • Controleer je kassabon.

Ga naar de markt

 • Op de markt kun je veel geld besparen. Veel verse producten zijn er goedkoper dan in de supermarkt. En aan het einde van de marktdag krijg je vaak korting.

Een maaltijdvoorziening: als zelf koken niet meer goed lukt

Er zijn diverse mogelijkheden om tegen een kleine vergoeding te kunnen genieten van een goede en goedkope warme maaltijd thuis of in het gezelschap van anderen. Ook als zelf koken niet meer goed lukt. Bijvoorbeeld in een buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum.

Het sociaal team in jouw wijk of gemeente helpt je graag op weg met informatie en hulp bij het aanmelden. De contactgegevens vind je via www.sociaalteammaastricht.nl (alleen Maastricht) of bel 14 043.

Woon je in Maastricht? Er zijn een aantal (zorg)instellingen waarmee de gemeente Maastricht een regeling heeft getroffen. Als je hier eet kom je mogelijk in aanmerking voor een korting op de kosten. Woon je in een van de Heuvellandgemeenten dan is voor de extra kosten van zo'n maaltijd soms bijzondere bijstand mogelijk. De medewerkers van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland informeren je graag, bel met 14 043 of kijk op www.socialezaken-mh.nl.

Voedselbanken

Heb je een laag inkomen en houd je niet genoeg over voor eten? Dan kun je een keer per week terecht bij de voedselbank voor een gratis voedselpakket. Hierin zit bijvoorbeeld brood, beleg en groenten. Er zijn ook toiletartikelen en luiers verkrijgbaar. De pakketten worden uitgedeeld door opgeleide vrijwilligers. Aanvragen van een voedselpakket gaat via hulpverlenende instanties zoals het maatschappelijk werk of Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (telnr. 14 043). Er zijn uitdeelpunten in Vaals en Maastricht. Kijk voor adressen en openingstijden op de website van Voedselbank Limburg-Zuid of bel met 045 533 1933.

In Meerssen geeft vrijwilligersorganisatie De Ruggesteun iedere week voedselpakketten aan mensen met te weinig geld voor eten. De Ruggesteun helpt ook met kleding, meubels, een fiets, koelkast of wasmachine. Adres: Kuileneindestraat 5E (bij de rode poort) in Meerssen. Telefoon: 043 364 33 88, Facebook: De Ruggesteun van de Basiliek.

In Maastricht is er ook nog De Gouwe. Zij bieden directe hulp op het gebied van voeding en kleding. Aanvragen gaat ook hier via hulpverlener of vrijwilliger, met het aanvraagformulier op www.gouwe.net.

Babyvoeding (en luiers)

Babyvoeding is duur. Bij Stichting De Vlinder / Goede Start kunnen ouders die moeite hebben om rond te komen terecht voor de meest noodzakelijke verzorgingsmiddelen voor hun kind, zoals babyvoeding of luiers.

Gratis ontbijt voor kinderen

Ouders in Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten die een gezond ontbijt voor hun kind(eren) niet kunnen betalen, kunnen zich aanmelden voor de gratis ontbijtboxen van het Nationaal Jeugdontbijt.

Deelnemers krijgen iedere week op een vaste tijd zeven Bio ontbijten thuis afgeleverd. Gratis en anoniem. Een aanmeldingsformulier krijg je op school, bij de gemeente, bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (ook locatie Gulpen), bij Trajekt en via de site van het Nationaal Jeugdontbijt (onder het kopje contact).  Meer informatie via info@nationaaljeugdontbijt.nl of 06 531 871 33.