Bespaar op vaste lasten

Veel kosten en uitgaven komen maandelijks terug. Door slimme keuzes te maken kun je hierop flink besparen.

Gas, water en energie.

Voor het verbruik van water, de verwarming en huishoudelijke apparaten betaal je onkosten. Deze kosten kunnen aardig oplopen als je niet efficiënt omgaat in het gebruik hiervan. Met enkele simpele bespaartips in en rondom het huishouden kun je op jaarbasis al flink besparen.

Verzekering

Er zijn verschillende manieren om te besparen op verzekeringen. Kijk eens of de premie van je verzekering ergens anders goedkoper kan. Je kunt prijzen van verzekeraars vergelijken op internet via verzekeringssites. 

Ook op de zorgverzekering kun je besparen. Je kunt besparen op je premie door een hoger eigen risico te nemen. Pas op: Doe dat alleen als je kunt zorgen voor een spaarpotje voor het geval je in een jaar veel ziektekosten hebt en dus veel zelf moet betalen. Kijk goed welke ziektekosten die niet in het basispakket zitten je wilt verzekeren. Zo kan de rekening van de tandarts op jaarbasis lager zijn dan de kosten van de tandartsverzekering. 

Verwacht je veel ziektekosten, kijk ook naar de mogelijkheid binnen je gemeente om deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering,  of een tegemoetkoming in de kosten van de aanvullende premie.

Kijk ook eens kritisch of je niet te veel verzekeringen hebt afgesloten, zijn ze wel nodig? Let op: zorg er voor dat je steeds verzekerd blijft voor wettelijke aansprakelijkheid en voor de basisverzekering voor zorgkosten!

Kleding

Besparen op kleding is heel eenvoudig. Zoek bijvoorbeeld op internet naar outletwinkels, sale en andere uitverkopen. Bij sommige online winkels kun je extra voordelig shoppen wanneer je gebruik maakt van kortingscodes. Tweedehands kleding is ook helemaal hip. Ruil kleding met vrienden of speur op Marktplaats. Bekijk ook kritisch je eigen kleding. Probeer meer te combineren, waardoor je kunt besparen op nieuwe aankopen.

Abonnementen

Kun je bijvoorbeeld een krant delen met een buurman? Dan kan dat veel schelen in de abonnementskosten.  Of woon je in de buurt van een station? Dan kun je ook een gratis krant meepakken. Wie graag tijdschriften leest, kan meestal in de bibliotheek de leesmap induiken. Laat vakliteratuur betalen door je baas, dit is namelijk belastingaftrekbaar voor je werkgever. Kies een TV-, internet- telefoonabonnement dat bij je past en laat je niet verleiden tot meer. Abonneer je niet op een nieuw toestel als het oude nog voldoet.

Auto/Rijgedrag

Is je auto nog genoeg geld waard om hem meer dan WA te verzekeren.

Door de volgende tips kun je besparen op je brandstofverbruik.

  • Controleer regelmatig de bandenspanning;
  • Vermijd het rijden met open ramen;
  • Neem zo min mogelijk bagage mee;
  • Schakel eerder door naar een hogere versnelling;
  • Neem af en toe de fiets.

Witgoed

Moet je binnenkort een nieuwe koelkast of wasmachine aanschaffen, let dan op het energieverbruik. De meest zuinige toestellen hebben een A+++ label. Hiermee bespaart je al snel €50 euro per jaar. Overweeg bovendien of je geen kleinere koelkast kunt nemen, dit kost ook minder energie. Denk ook na of je echt een diepvries of droger nodig hebt, ook dit scheelt veel in de kosten. En zoek eens op Markplaats voor een goede prijs. Vaak vind je er een (haast) nieuw toestel voor een goedkopere prijs dan in de winkel.